Attenuation of liver cancer development by oral glycerol supplementation in the rat

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dc.contributor.other Rassetto, Mauricio: asistencia técnica
dc.creator Capiglioni, Alejo M.
dc.creator Lorenzetti, Florencia
dc.creator Quiroga, Ariel Darío
dc.creator Parody, Juan Pablo
dc.creator Ronco, María Teresa
dc.creator Pisani, Gerardo Bruno
dc.creator Carrillo, María Cristina
dc.creator Ceballos, María Paula
dc.creator Alvarez, María de Luján
dc.date.accessioned 2018-12-07T18:54:35Z
dc.date.available 2018-12-07T18:54:35Z
dc.date.issued 2017-03-02
dc.identifier.issn 1436-6207 es
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/2133/13719
dc.description PURPOSE:Glycerol usage is increasing in food industry for human and animal nutrition. This study analyzed the impact of glycerol metabolism when orally supplemented during the early stage of rat liver carcinogenesis.METHODS:Wistar rats were subjected to a 2-phase model of hepatocarcinogenesis (initiated-promoted, IP group). IP animals also received glycerol by gavage (200 mg/kg body weight, IPGly group).RESULTS:Glycerol treatment reduced the volume of preneoplastic lesions by decreasing the proliferative status of liver foci, increasing the expression of p53 and p21 proteins and reducing the expression of cyclin D1 and cyclin-dependent kinase 1. Besides, apoptosis was enhanced in IPGly animals, given by an increment of Bax/Bcl-2 ratio, Bad and PUMA mitochondrial expression, a concomitant increase in cytochrome c release and caspase-3 activation. Furthermore, hepatic levels of glycerol phosphate and markers of oxidative stress were increased in IPGly rats. Oxidative stress intermediates act as intracellular messengers, inducing p53 activation and changes in JNK and Erk signaling pathways, with JNK activation and Erk inhibition.CONCLUSION:The present work provides novel data concerning the preventive actions of glycerol during the development of liver cancer and represents an economically feasible intervention to treat high-risk individuals. es
dc.description.sponsorship Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica (ANPCyT): PICT 2013 N° 1693 es
dc.description.sponsorship Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET): Project PIP N° 0062 es
dc.format application/pdf
dc.format.extent 1215-1224 es
dc.language.iso eng es
dc.publisher Springer es
dc.rights openAccess es
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ es
dc.subject Apoptosis es
dc.subject Glycerol es
dc.subject Liver Preneoplasia es
dc.subject Oxidative Stress es
dc.title Attenuation of liver cancer development by oral glycerol supplementation in the rat es
dc.type article
dc.type artículo
dc.type publishedVersion
dc.rights.holder Universidad Nacional de Rosario es
dc.rights.holder Springer es
dc.rights.holder Capiglioni, Alejo M. es
dc.rights.holder Lorenzetti, Florencia es
dc.rights.holder Quiroga, Ariel Darío es
dc.rights.holder Parody, Juan Pablo es
dc.rights.holder Ronco, María Teresa es
dc.rights.holder Pisani, Gerardo Bruno es
dc.rights.holder Carrillo, María Cristina es
dc.rights.holder Ceballos, María Paula es
dc.rights.holder Alvarez, María de Luján es
dc.relation.publisherversion https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-017-1404-4#aboutcontent es
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4 es
dc.rights.text Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Esta es una versión post-peer-review, pre-copyedit de un artículo publicado en European Journal of Nutrition. La versión autenticada final está disponible en línea en: http://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4 This is a post-peer-review, pre-copyedit version of an article published in European Journal of Nutrition. The final authenticated version is available online at: http://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4 es
dc.citation.title European Journal of Nutrition es
dc.citation.volume 57(3) es
dc.description.fil Fil: Capiglioni, Alejo M. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Lorenzetti, Florencia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Quiroga, Ariel Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Quiroga, Ariel Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Parody, Juan Pablo. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Ronco, María Teresa. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Pisani, Gerardo Bruno. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Carrillo, María Cristina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Carrillo, María Cristina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Ceballos, María Paula. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Alvarez, María de Luján. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Alvarez, María de Luján. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina. es
dc.type.collection articulo
dc.type.version publishedVersion es


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